Kapcsolat

Tel:

Energetikai tanúsítás: 

06-20/9740-923

Ingatlan értékbecslés:

+36-20/9491-532       

E-mail: pecsienergetika@gmail.com

Iroda:  Pécs,Széchenyi tér 2.

Ingatlan vételár alku előtt érdemes átnézni a tanúsítványt

2013.08.01.

Magyarországon – jellemzően – először megalkusznak az emberek, és csak utána kerül sor az energetikai tanúsítvány elkészítésére, lakásvásárlás esetén. Holott ennek fordítva kellene történnie, külföldön már ez a bevált gyakorlat.

2012. január elsejétől kötelező, azonban sokan mégis alku tárgyának tekintik az energetikai tanúsítványt, ami alapján a lakásokat osztályozzák. A kiválótól a gyenge minősítésig terjedő skálán a pécsi ingatlanok általában jó és közepes besorolást kapnak.

Magyarországon – jellemzően – először megalkusznak az emberek, és csak utána kerül sor az energetikai tanúsítvány elkészítésére, lakásvásárlás esetén. Holott ennek fordítva kellene történnie, külföldön már ez a bevált gyakorlat. Az árnak ugyanis tartalmaznia kell a tanúsítvány eredményét. Az ingatlanokat egy A+-tól I-ig terjedő skálán osztályozzák.

Az erről szóló igazoló okirat tíz évig érvényes, azonban ha olyan felújítást végeznek az ingatlanon, ami befolyásolja az energiafogyasztást, akkor érdemes újat készíttetni. Arról nem beszélve, hogy így az ingatlan értéke is megugorhat, hiszen pontosabb lesz a besorolás.

- Jellemzően a hőszigetelt lakások kapnak jobb osztályzatot, számít, hogy hol helyezkedik el, mennyire korszerű a fűtés, illetve az épület külső alakzata is – mondta a pécsi Orosz László építészmérnök. – A családi házak esetében egyébként a minősítés arányos a rezsivel.

Ha például egy lakás a társasház szélén van, akkor rosszabb, viszont, ha köztes helyen van, ahol a szomszéd lakások több oldalról fűtik, jobb besorolást kap. Azonban a távfűtéses panellakások meglepően jó eredményeket, akár B minősítést is elérhetnek, ami elvileg azért lehetséges, mert biomasszát is használnak a fűtésnél. Viszont ez nem arányos a számla összegével.

Tavaly január elsejétől hazánkban használt ingatlant csak abban az esetben lehet értékesíteni, ha az eladó elkészítteti annak energetikai tanúsítványát. Azonban a legtöbb hirdetésben csak elvétve, vagy egyáltalán nincsen feltüntetve az osztályzat. Ahol mégis szerepel, ott az átlagosnál magasabb a minősítés.

Ahogy mindennek, a tanúsítvány elkészítésének is megvan az ára, ezért érdemes tájékozódni az első ajánlat elfogadása előtt, ugyanis nem egységes díjakkal dolgoznak a tanúsítók, sőt akadnak, akik ki sem mennek felmérni a házat. Egyszerűen a gép mellől oldják meg a feladatot, jogszabály nem írja elő ugyanakkor ezt, vagyis vagyis nem kötelező.

Egy bonyolultabb szerkezetű ingatlan felmérésének díja húsz-huszonötezer forint között változik, míg egy egyszerűbb lakásnál nagyjából tizenötezer forint. De a családi házak esetében is jellemzően harmincezer forintba kerül a munka.

Forrás: www.pecsma.hu (Csepregi Veronika)

vissza